Reisverslag Truus van Rossum

Nadat we in de zomer 2011 bij de notaris de Stichting Alowonou vastgelegd hadden en de Stichting aangemeld bij de Kamer van Koophandel, besloot ik naar Togo te gaan om te kijken hoe het project verwezenlijkt zou kunnen worden.

De familie van Honoré woont in de hoofdstad. Ze ontvingen me buitengewoon hartelijk. Alhoewel het laat in de avond was. aten we met zijn allen nog een heerlijke Togolese maaltijd. Het tropische klimaat en de schitterende sterrenhemel deden onmiddellijk de Nederlandse winter vergeten. De volgende dag reden we naar Dzogbékopé en Agbadomé, ongeveer 40 kilometer ten noorden van Lomé. Hier zal de vakschool gebouwd worden. De laatste tientallen kilometers reden we over verharde en zandige wegen met veel kuilen.

De dorpelingen waren zichtbaar blij met onze komst. Zij wonen veelal in hutten. Er is nog geen leidingwater. geen elektriciteit, geen telefoon of brievenbus en niemand heeft een computer. Er is wel een lagere school. maar de klassen zijn groot en vaak ontbreken de leermiddelen. Een aantal kinderen kan niet naar school om verschillende redenen: geldgebrek, ziekte, ouders overleden. Zij hebben dus een moeilijke start in het leven. Met het lot van deze kinderen is een van de onderwijzers. Grégoire, erg begaan. Samen met Honoré heeft hij het project Alowonou vormgegeven. Hij vertelde me dat het ontzettend hard nodig is dat deze kinderen een vakopleiding kunnen volgen zodat ze in elk geval een kans hebben op een goede toekomst. Behalve Grégoire zijn er nog zes andere mannen en vrouwen die zitting hebben in het plaatselijke bestuur van de Stichting Alowonou. Hun namen en functies had Grégoire al op papier gezet. Met hen hebben we de plannen besproken en gezamenlijk hebben we het terrein bezocht waar de school moet komen. Het ligt iets buiten het dorp. Zodra het terrein aangekocht is, moet het eerst geschoond en bouwrijp gemaakt worden.

Terug in het dorp heb ik een tijdje met een twintigtal van deze kansloze jongeren gesproken. Ze wekten de indruk blij verrast te zijn en begrepen dat er nu gewerkt gaat worden aan een betere toekomst voor hen. Er is reeds een concept-bouwtekening. Zodra er voldoende fondsen zijn. kan de bouw beginnen.